807 views 0 comments

Telefilms 2011: ‘Briefgeheim’

door op 16-02-2011
 

Telefilms zijn Nederlandse speelfilms speciaal gemaakt voor de publieke omroep. De films behandelen actuele maatschappelijke thema’s zoals loverboys, integratie of de Nederlandse maffia. In het verleden heeft dit al films als Suzy Q (1999), Cloaca (2003), De Uitverkorene (2006) en Skin (2008) opgeleverd. Ook dit jaar zijn er weer zes telefilms geproduceerd. Na de uitzending zijn ze tijdelijk te bekijken op Uitzendinggemist.nl. Film Abides heeft een deel van de telefilms van dit jaar al voor jullie besproken, en sluit de reeks nu af met een bespreking van Briefgeheim.

Briefgeheim

Een verfilming van een boek van Jan Terlouw levert gegarandeerd altijd een spannend resultaat op. En dat is ook nu weer het geval met de telefilm Briefgeheim onder regie van Simone van Dusseldorp. Deze 43 jarige regisseuze heeft al heel wat successen op haar naam staan (waaronder het recente Kikkerdril uit 2009)  en laat zich ook nu weer van haar beste kant zien. Het scenario is van Marco van Geffen en Anna van der Heiden.

De 11 jarige Eva (Hanna Obbeek) heeft schoon genoeg van de spanningen tussen haar ouders. Ze wil ze laten merken hoe ze zich voelt en verschuilt zich in een leegstaande hotelkamer. Echter, als ze een geheime brief vindt en later ook nog betrapt wordt in de tuin van buurman Brandsema neemt haar plan een onverwachte wending.

Briefgeheim is een spannende jeugdfilm met spectaculaire achtervolgingen per speedboot over de Friese wateren en een heuse moordaanslag. De spanning bereikt een kookpunt als de vader van Eva opeens verdacht wordt.

De vaart zit goed in de film die geen moment verveelt. Een verhaal als deze valt of staat bij de prestatie van de jonge hoofdrolspeelster. Gelukkig wordt er uitstekend geacteerd door de 11 jarige Hanna Obbeek, wat voor een groot deel ook de verdienste is van de scherpe regie van Van Dusseldorp. Lies Visschedijk (Gooische Vrouwen, Loft) is een liefhebbende moeder en Daan Schuurmans helemaal in z’n element als energieke botenbouwer alsmede undercover van de politie. Verder valt vooral het mooie camerawerk van Lennert Hillige op.

Het oorspronkelijke verhaal van Jan Terlouw dateert uit 1973 en is om die reden natuurlijk gedateerd. De film is daarom grondig aangepast aan onze tijd met z’n mobieltjes en iPods. Het maakt van Briefgeheim een heerlijke, spannende, boeiende jeugdfilm die helemaal in de huidige tijd past.

Lees hier meer recensies over Telefilms 2011.