0 comments

Orphan Black: ‘Pilot’

door op 04-04-2013
Details
 
Seizoen1
Aflevering1
Waardering
 
Cijfer
7.0

Waardering
7.0

Hover en stem
Gebruikers waardering
 
Cijfer

User waardering

U heeft gestemd

 

Iemand voor de trein zien springen moet al een behoorlijk traumatische ervaring zijn, maar als de springer ook nog eens een exacte kopie van jezelf is maakt het helemaal indruk. Sarah, de hoofdpersoon van de nieuwe serie Orphan Black, maakt het mee. Zij is een jaar verdwenen en op de dag dat ze in haar oude woonplaats terugkeert ziet ze op het station een vrouw huilen, als ze wil vragen of ze iets kan doen lijkt het alsof ze in de spiegel kijkt. Haar look-a-like raakt nog meer in paniek en werpt zich voor een trein die net het station binnen komt rijden.

De onbekende vrouw laat haar tas op het perron staan en in de paniek en drukte die er na de zelfmoord ontstaan pakt Sarah de tas mee. Zo ontdekt ze alles over het leven van haar doppelgänger; een leven dat in alles het tegenovergestelde is van dat van Sarah. Beth (zoals de vrouw blijkt te heten) heeft veel geld, Sarah is blut. Beth heeft een groot, mooi huis, Sarah is dakloos. Beth heeft een knappe, succesvolle vriend, Sarah heeft het net uitgemaakt met de hare door een asbak tegen zijn hoofd te slaan. En terwijl Sarah werkloos is, blijkt Beth een carrière te hebben bij de politie.

Sarah besluit de identiteit van Beth aan te nemen en bluft zich de eerste aflevering door dat leven heen. Daarbij komt haar straatmentaliteit goed van pas en lukt het haar om het merendeel van de mensen uit Beths leven te overtuigen. Dan duikt er plotseling nóg een vrouw op die als twee druppels water op Beth en Sarah lijkt en begint het pas echt raar te worden.

Aan het script (en dan vooral de dialogen) mag nog wel een beetje gesleuteld worden. De achtergrondinformatie wordt soms op een nogal knullige manier naar voren gebracht; personages zeggen op rare momenten wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Ook lukt het Sarah iets te makkelijk om het leven van Beth over te nemen. Hoofdrolspeelster Tatiana Maslany overtuigt als Sarah/Beth, maar komt wat karikaturaal over als ze opduikt als het derde spiegelbeeld met een zwaar Duits accent.

Andere personages in de serie zijn Felix (pleegbroer van Sarah), Paul (vriendje van Beth), Vic (ex van Sarah) en Art (partner van Beth bij de politie). Zij worden in de pilot alleen geïntroduceerd en hebben nog geen diepgang, de nadruk ligt – uiteraard – op Sarah. Waarschijnlijk zal dat in de komende afleveringen gaan veranderen en zullen deze personages een rol blijken te hebben in het complot rond de drie (en waarschijnlijk meer) exact dezelfde vrouwen.

Orphan Black intrigeert, ondanks de genoemde minpuntjes. Dat doet een pilot van een serie met een mysterieus uitgangspunt al gauw. Bij de meeste van dit soort series gaat het mis met de ontrafeling van de geheimen en de ontknoping van de zaak, maar of dat ook voor deze nieuwe Canadese serie geldt moet blijken. Vooralsnog doet de eerste aflevering wat het moet doen: nieuwsgierig genoeg maken om ook de volgende aflevering(en) te bekijken.

Bekijk hier de trailer: